Hoe werk je een pas afgestudeerde medewerker in?

Peinzend staart Irene voor zich uit. Ze heeft net een bila gevoerd met Andy, haar nieuwe database specialist. Hij is 23 jaar oud, cum laude afgestudeerd in econometrie en net 2 maanden binnen. Hij is superslim. Waarom lukt het hem dan niet om al die kennis in de praktijk toe te passen? Het lijkt wel of hij steeds onzekerder wordt. Tijdens de wekelijkse teamoverleggen zegt hij steeds minder.

Lees meer

Carla’s marketing automation drama

Waarom heeft niemand me dit verteld? Denkt Carla boos. Carla is teamleider marketing automation. Zojuist heeft ze ontdekt dat 4 van hun succesvolle e-mail campagnes al 7 maanden geen berichten meer versturen. Door een update van hun systeem, 7 maanden geleden, wordt een veld in de database niet meer gevuld. Niemand had in de gaten dat door deze wijziging de e-mails niet meer verzonden werden. Het aantal aanmeldingen blijft hierdoor flink achter. Wat een drama!

Lees meer

Help, mijn data-analist is zwanger!

Omar zit achter zijn bureau en denkt na over zijn afdeling Marketing Intelligence. Zojuist heeft zijn data-analist Gerda verteld dat ze 14 weken zwanger is. Super leuk natuurlijk en hij gunt het haar ook van harte. Ze wordt vast een leuke moeder. Tegelijkertijd is er ook zorg. Hoe moet het nu op de afdeling? Gerda is de meest ervaren analist van de afdeling. Echt de stabiele factor. Hoe moet dat nu als zij met verlof gaat?

Lees meer

Al die data, daar moet toch meer mee kunnen?

Margriet zit achter haar bureau en staart zich voor zich uit. Ze zit te peinzen over al die data in die ze in haar bedrijf heeft. Daar moet toch meer kunnen? Ze heeft een ontzettend goede data-analist op haar afdeling, Jiske. Waarom komt Jiske nou nooit uit zichzelf met verrassende inzichten uit de database? Soms lijkt het net of data-analisten een andere taal spreken.

Lees meer

Karin twijfelt: zal ik junior Hans aannemen?

Karin twijfelt. Ze heeft net een sollicitatiegesprek gevoerd met Hans voor de functie van databasemarketeer.  Een leuke jongen met de juiste opleiding, maar geen ervaring. Echt een junior dus. Nu weet ze niet of ze hem nou wel of niet moet aannemen. Zou het niet teveel tijd en energie kosten voordat hij is ingewerkt? Ze heeft echt snel handjes nodig op de afdeling. Als het een half jaar gaat duren voordat Hans zelfstandig aan het werk kan dan kan ze net zo goed zelf queries gaan schrijven.

Lees meer

Ilona puzzelt met vakantieplanning

Zo, nu eerst koffie denkt Ilona. Ze heeft net met haar afdeling Marketing Intelligence de vakantieplanning besproken en dat is elk jaar weer een heel gepuzzel. Haar databasemarketeers en data-analisten moeten elkaars werk overnemen in de vakantie en dat klinkt natuurlijk mooi, maar is in de praktijk niet altijd eenvoudig. Vorig jaar nog heeft ze Jaap 3 keer op zijn vakantieadres in Portugal moeten bellen omdat zijn collega’s zonder hem niet de clickdata konden benaderen. Daardoor konden veel analyses en selecties niet gedaan worden.

Lees meer

Hoe Kasper de werkdruk op de afdeling Marketing Intelligence vermindert

Kasper is er helemaal klaar mee. Honderden cv’s heeft hij de afgelopen maanden voorbij zien komen en het lukt maar niet om de capaciteit op zijn afdeling op orde te krijgen. De werkdruk is enorm en zijn medewerkers klagen continu. Steeds als een nieuwe medewerker net lekker zelfstandig aan de slag is, vertrekt er ook weer iemand. Dit zorgt voor een enorme druk op de senior medewerkers. Zij zijn veel tijd kwijt met het beantwoorden van vragen en het oplossen van fouten van de nieuwe medewerkers. Als dit zo doorgaat dan zullen ook de seniors vertrekken en dan is hij alle kennis kwijt.

Lees meer

Data-analist Rob vertrekt: O jee, wat nu?

Meestal vindt Victor het leuk om manager van de afdeling Customer Intelligence (CI) te zijn, maar vandaag niet. Vandaag heeft hij zijn data-analist Rob verteld dat zijn jaarcontract niet verlengd wordt. Niet omdat Rob geen goede analyses maakt, integendeel. Rob is een goede programmeur, maar hij kan niet goed samenwerken. Hij is een solist en niemand anders op de afdeling begrijpt zijn scripts en analyses.

Maar o jee, wat nu, denkt Victor, want wie moet er nu iedere week voor zorgen dat de verkoopsuggesties in het CRM-systeem worden geladen. Als Rob dat niet meer doet moet iemand anders het gaan doen. De programma’s die Rob heeft geschreven zijn echter zo ingewikkeld dat geen van zijn collega’s dit zomaar kan overnemen.

Lees meer

De zorg van Angelique: hoe krijg ik de basis op orde?

Angelique zit met haar handen in het haar. Haar junior databasemarketeer Denise, die inmiddels al vier maanden binnen is, maakt nog steeds veel fouten. De senior medewerkers die Denise begeleiden zijn er ook helemaal klaar mee. Zij komen door de begeleiding te weinig toe aan hun eigen werk. Alle 4-ogenchecks die zij voor Denise doen zitten vol met fouten. Daar zou nu toch echt wel verbetering in moeten zitten. Vandaag bleek dat Denise niet wist welke controles ze moest doen bij het uitsturen van mails. Ze had een content-code vergeten, met als gevolg dat 30.000 klanten een lege e-mail ontvingen.

Lees meer