De zorg van Angelique: hoe krijg ik de basis op orde?

Angelique zit met haar handen in het haar. Haar junior databasemarketeer Denise, die inmiddels al vier maanden binnen is, maakt nog steeds veel fouten. De senior medewerkers die Denise begeleiden zijn er ook helemaal klaar mee. Zij komen door de begeleiding te weinig toe aan hun eigen werk. Alle 4-ogenchecks die zij voor Denise doen zitten vol met fouten. Daar zou nu toch echt wel verbetering in moeten zitten. Vandaag bleek dat Denise niet wist welke controles ze moest doen bij het uitsturen van mails. Ze had een content-code vergeten, met als gevolg dat 30.000 klanten een lege e-mail ontvingen.

Veel vraag naar goede en ervaren dataspecialisten

Angelique is niet de enige. Veel managers hebben te maken met medewerkers die niet goed functioneren. Wat het in deze situatie extra lastig maakt is dat goede dataspecialisten schaars zijn. Een vervanger is dus niet zomaar gevonden. Bedrijven hebben steeds meer data en steeds meer bedrijven willen daar iets mee. De vraag naar goede en ervaren data-analisten, databasemarketeers, data-scientists en listmanagers is dus groot.

Je wilt groeien met je bedrijf

Het zou toch heerlijk zijn om een afdeling te leiden waar de basis wel op orde is? Een afdeling waar een gezonde verdeling is van meer en minder ervaren medewerkers. Waar kennis behouden blijft en nieuwe medewerkers snel productief zijn. Daar is het werk voor zowel de junior als senior medewerkers uitdagend en leuk. Daar ben je als manager niet de hele dag bezig met brandjes blussen, maar kun je echt doen waar je goed in bent, namelijk de afdeling verder brengen. Zorgen dat de potentie die in mensen zit echt gebruikt wordt voor de groei van je bedrijf en het halen van resultaten.

Een junior databasemarketeer kan binnen 2 maanden goede analyses doen en campagnes bouwen

Ja, écht het kan. De basis hiervoor is een goed inwerktraject. Door mensen slim op te leiden zijn ze snel productief. Goed inwerken is niet alleen maar koffie drinken met senior medewerkers. Bij een goed inwerkplan komt veel meer kijken. Hier komen een paar tips:

  • Zorg dat er een goed handboek is zodat de junior niet alles hoeft te vragen.
  • Kennismakingsgesprekken met directe collega’s en stakeholders horen er zeker bij. Besef wel dat een nieuwe medewerker betere en meer gerichte vragen kan stellen en als hij net iets verder is. Laat iemand dus niet een maand lang alleen maar koffiedrinken.
  • Geef een nieuwe medewerker snel concrete opdrachten. Begin makkelijk en maak het steeds moeilijker.
  • Als je seniors het te druk hebben om nieuwe mensen te begeleiden, denk dan eens aan het inhuren van een ervaren data-analist om je nieuwe medewerker in te werken. Zo belast je je seniors minder.

Door slim opleiden snel productief

Door nieuwe medewerkers slim in te werken kunnen ze snel productief zijn. Dit zorgt voor goed gebruik van je capaciteit en uitdagend werk voor zowel junior als senior medewerkers. Dan kun je echt verder komen met je afdeling, groeien en resultaten halen.

Angelique: 4 maanden later…

Angelique loopt stralend door de gang. Haar nieuwe medewerker Miranda, 24 jaar, vers van de universiteit en nog maar 2 maanden binnen heeft zojuist een prachtige presentatie gegeven bij de sprint review. Ze gebruikte een analysetechniek waar Angelique nog nooit van had gehoord maar er supercool uitzag. Deze inzichten waren zeer vernieuwend en zijn een geweldige basis voor de nieuwe campagne die er aankomt. Ze is heel blij dat ze het inwerken van junior medewerkers nu heel anders aanpakt dan voorheen. De basis is op orde!

Wil je net als Angelique verbaasd worden door het talent van jouw junior medewerkers?

Maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het opleiden, begeleiden of inwerken van jouw junior databasespecialisten zodat hun talenten echt goed tot hun recht komen?
Ik ben dol op databases en help je graag!
Maak een afspraak voor een vrijblijvend kopje koffie. Dan bekijken we samen wat jouw uitdagingen zijn en of ik je daarbij kan helpen.

Maak een afspraak

 

Wil je mijn artikelen voortaan in je mailbox ontvangen?

Dat kan! Vul hieronder je gegevens in dan stuur ik ze voortaan via e-mail.
 

 

Share on linkedin
Linkedin

Delen = lief