Help, mijn data-analist is zwanger!

Omar zit achter zijn bureau en denkt na over zijn afdeling Marketing Intelligence. Zojuist heeft zijn data-analist Gerda verteld dat ze 14 weken zwanger is. Super leuk natuurlijk en hij gunt het haar ook van harte. Ze wordt vast een leuke moeder. Tegelijkertijd is er ook zorg. Hoe moet het nu op de afdeling? Gerda is de meest ervaren analist van de afdeling. Echt de stabiele factor. Hoe moet dat nu als zij met verlof gaat?

Enorme impact

Logisch natuurlijk dat Omar zich hierover zorgen maakt. Het krijgen van een kind heeft een enorme impact op het leven van iedere nieuwe moeder. Ook voor het werk betekent het veranderingen. Het is de vraag hoe lang een zwangere medewerkster gezond kan blijven doorwerken. Daarna gaat ze natuurlijk een aantal weken met zwangerschapsverlof en bij terugkomst na het verlof is het voor veel jonge moeders zoeken naar een goede balans werk-privé.

Medewerkster ruimte geven en ook continuïteit werk

Als manager wil je zo’n periode gewoon makkelijk doorkomen, zonder problemen. Natuurlijk wil je je medewerkster alle tijd en ruimte geven om te leren omgaan met de veranderingen, maar je wilt ook dat het werk gewoon lekker doorgaat. Dat analyses nog net zo goed gedaan worden als voor de zwangerschap en je wilt ook continuïteit tijdens het verlof.

Iedere afdeling kan de periode rond en tijdens het zwangerschapsverlof zonder problemen doorkomen

Dat klinkt mooi natuurlijk, maar hoe doe je dat? Hier volgen een paar tips om je medewerkster tijdens zo’n periode goed te helpen:

  1. Zorg dat snel bekend is wie gedurende het verlof de taken gaat overnemen. Dat geeft veel duidelijkheid en rust.
  2. Als je afdeling niet genoeg capaciteit heeft om alle taken over te nemen, denk dan aan het inhuren van een ervaren data-analist.
  3.  Zorg dat er voldoende tijd is voor overdracht, zodat je medewerkster echt kan afbouwen.
  4. Het is prettig als de vervanger tijdens het verlof bijhoudt wat er op de afdeling gebeurt, dan kan je medewerkster dit bij terugkomst lezen en heeft ze geen kennisgat van 4 maanden.
  5. Gun je medewerkster na het verlof even de tijd om weer rustig op te bouwen. Begin met 1 concrete opdracht en breid daarna de werkzaamheden uit. Veel vrouwen hebben na de zwangerschap moeite met focussen en dan is het fijn als je je eerst rustig op 1 ding kunt concentreren.

Je kunt de periode rondom de zwangerschap van je medewerker soepel laten verlopen door tijdig te zorgen voor een goede vervanger en aandacht te hebben voor de begeleiding voor en na het verlof.

Wil je hier meer over weten? Ik help je graag!

Uit ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om zwangerschap en jonge kinderen te combineren met werk. En, ik weet ook hoe het anders kan. Wil je hier eens over sparren?
Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kopje koffie.
Dan bekijken we samen wat jouw uitdagingen zijn en of ik je daarbij kan helpen.

Maak een afspraak

 

Wil je mijn artikelen voortaan in je mailbox ontvangen?

Dat kan! Vul hieronder je gegevens in dan stuur ik ze voortaan via e-mail.
 

 

Share on linkedin
Linkedin

Delen = lief